English  Nederlands  Deutsch 
Welkom
Praktijk
Adviezen
Nieuws
Producten
Contact
Export
 
Geneesmiddelen
Algemeen
Voeding
Het hok
Het koppelen
Broeden
Opgroeiende jongen
De vluchten
HygiŽne in het hok
Entadvies
 
Adviezen
 

Het koppelen
 

Voorafgaande aan de koppeling adviseren wij een gezondheidscontrole van de duiven. Dus een bezoek aan de dierenarts-duivenspecialist waarbij enkele duiven beoordeeld worden, een keel- en cloaca-onderzoek wordt gedaan op trichomonas en hexamiten (darmgeel) en de ontlasting wordt onderzocht op wormen, coccidiose, paratyfus- en colibacteriŽn.

Twee weken voor het kweekseizoen wordt begonnen met een 'darmreiniger': nl. de Van der Sluis S-Oxine die over het voer verstrekt wordt gedurende 4 weken. Gedurende het gehele seizoen wordt wekelijks 1 of 2 dagen Van der Sluis Multivitamine of Van der Sluis Vitacap in het drinkwater verstrekt. Indien noodzakelijk worden de duiven behandeld en tevens wordt een voedings- en bijbelichtingsadvies gegeven.

Geef de duiven 10 dagen voor het koppelen meer licht tot 14 uur per dag. Hierdoor worden ze 'broedrijp'.

Als na 6 weken, als de jongen gespeend zijn, het licht ineens teruggebracht wordt tot de lengte van het natuurlijke licht dan is er geen probleem met de rui. Bij een tweede keer lukt dat niet en vallen de duiven soms in een 'valse' rui. Zorg dat de duiven voor het koppelen 'kort gehouden' worden en geef pas de laatste dagen meer voer. Te vette duivinnen leggen slecht.

 
<< terug