English  Nederlands  Deutsch 
Welkom
Praktijk
Adviezen
Nieuws
Producten
Contact
Export
Nieuws
 

Paramyxo gevallen in Nederland!
 

Paramyxo is niets anders dan Pseudovogelpest ofwel NCD, New Castle Disease.

Hoewel het type virus bij duiven iets verschilt met die van puimvee is er toch een bepaald risico voor overdracht van duiven naar bijv. kippen. Waarom Paramyxo bij duiven geen pseudovogelpest genoemd wordt komt door wijlen Dr. Stam. Hij betitelde de problemen bij duiven zo omdat hij de benaming pseudovogelpest te bedreigend vond klinken. Dat neemt niet weg dat een geval van Paramyxo evenals pseudovogelpest bij kippen gemeld moet worden bij de VWA (Voedsel en Waren Autoriteit). "Dan gaan alle bellen rinkelen."

We zagen dat vorig jaar bij de Dutch Open waar de duiven zowel met Paramyxo als met het Circovirus waren besmet. De duiven moeten in het beste geval 60 dagen binnen blijven. Er komt regelmatige controle van de overheid, er moet opnieuw geŽnt worden en meerdere keren bloed worden onderzocht. Alle aangetaste duiven worden gedood en in het slechtste geval worden alle duiven geruimd.
Dat betekent dus dat onze voorzorgsmaatregelen, nl. de vaccinatie, van het grootste belang is. Dat het ook serieus gebeurt en er geen gerommel is door leken met vervalste verklaringen. Er wordt door de VWA en de AID (Algemene Inspectie Dienst) nauwkeurig op gelet. Er zijn reeds veroordelingen geweest bij overtredingen.

Ent dus alle duiven serieus. Vergeet de zomerjongen ook niet! Bij teveel gemelde gevallen in Nederland lopen we tevens het risico dat aangrenzende landen de grenzen voor duivenvervoer sluiten.
De entstof die we thans gebruiken is de Nobillis Paramyxo. De Colombovac PMV en de Colombovac PMV Pox is thans niet verkrijgbaar. Jaarlijks alle duiven enten, ook de kwekers! Door de kwekers te enten hebben de jongen daaruit ook meer beginweerstand in de eerste weken van hun leven.

 
<< terug